16 Eylül 2016 Cuma

TEMEL YALITIMI NASIL YAPILIR


TEMEL YALITIMINDA KULLANILACAK MALZEME VE UYGULAMA DETAYLARI


Ülkemizde su yalıtımına verilen önemin artması ile beraber temel demirlerinin korunması ve rutubetin önlenmesi amacıyla temel su altı yalıtımı uygulamaları önem kazanmıştır.Bende sizlerle bu yazımda temel altı yalıtımında dikkat edilmesi gereken uygulama detayları ve kullanılacak malzeme seçimi ile ilgili bilgiler aktaracağım.

Temel yalıtımı esnasında önem verilmesi gereken detay, bina çevresinde oluşturulacak drenaj uygulamasının doğru yapılmasıdır.Temelden başlayarak düzgün zemin üzerine her 1,50-2,0 metre yükseklikte drenaj borusunun serilerek üzerinin mıcır ile doldurulması gerekmektedir.Bu uygulama ile beraber bina köşelerine rögar ve toplama çukurları oluşturularak çevre sularının uzaklaştırılması sağlanacaktır.

Yukarıda bahsettiğim drenaj uygulamalarının inşaat aşamasında mutlaka yapılması gereklidir.Böylece bina için tehlike oluşturan çevre suları bina temeline ve perde duvarlarına zarar vermeden uzaklaştırılacaktır.

TEMEL ALTI YALITIMI

Bina temel altı grobeton üzerine birçok malzeme ile nem yalıtımı uygulaması yapılarak temel demirleri korozyona karşı korunmuş olur.Bunun için çimento esaslı film tabakası oluşturan malzemeler,çimento esaslı kristalize ürünler,Çimento ile modifiye edilmiş bitüm,bitüm membranlar kullanılmaktadır.

Çimento Esaslı Çift Komp.Malzemeler

Grobeton üzerine toz ve sıvı karışımı iki kat uygulanarak nem yalıtımı sağlanmış olur.İki kat uygulamada karışımdan yaklaşık 3 kg sarfiyat yapılmaktadır.Henkel, Basf, Köster, Kalekim, vb firmaların ürünlerini kullanabilirsiniz.

Kristalize Esaslı Malzemeler

Çimento esaslı olup su ile karıştırılarak zemine iki kat uygulanabildiği gibi,toz olarak temel betonu öncesinde zemine serpme yöntemi ile de yaklaşık 2 kg/m2 sarfiyatla uygulanabilmektedir. İnterfiks maliyet açısından en uygun olanıdır.

Bitümlü Membranlar

Grobeton üzerine zemine iki kat ısıtılarak yapıştırılan membranlar ile uygulama yapılmaktadır. Elastomerik ve Plastomerik esaslı membranların polyester keçe  taşıyıcılı olanları uygulama için seçilmelidir. Yalteks,Onduline,Ode kullanabileceğiniz başlıca markalardır.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder