25 Şubat 2016 Perşembe

ÇİMENTO ESASLI YALITIM MALZEMESİ İLE SU DEPOSU YALITIMI NASIL YAPILIR


Su deposu yalıtımları,betonarme yüzeylere çift kompenantlı çimento esaslı yalıtım malzemeleri kullanılarak hijyenik olarak yapılmaktadır.

Kalıp sistemine bağlı olarak,mevcut konik deliklerinin içi katkılı tamir harcı ile doldurulmalı ve harç ile beraber donatı filesi kullanılarak kapatılmalıdır.Çimento esaslı yalıtım malzemesi uygulamadan önce, betonarme yüzeyde oluşan çatlaklar ve segrege olmuş kısımlar elyaf katkılı tamir harçları ile onarılmalıdır.Elyaf katkılı çimento esaslı tamir harçlarının mukavemeti mutlaka yüksek olmalı ve su basıncına dayanabilmelidir aksi taktirde çatlayarak yüzeyden kopacak ve üzerindeki yalıtımı etkisiz kılacaktır.

Su deposu içerisinde bulunan metal boru etrafları, elastik bir malzeme ile doldurularak etrafı düzgün hale getirilmelidir.Betonarme depo içerisinde yatay ve düşey köşe birleşimleri donatı filesi kullanılarak tamir harcı ile pah yapılarak oluşturulmalıdır.

Çimento esaslı çift kompenantlı malzemeler içerisinde en fazla elastik olanının kullanılması imalatın kalitesi açısından önemlidir.Çimento olan toz bileşen ile akrilik emülsiyon olan sıvı bileşen birbiri ile devirli matkap kullanılıp karıştırılarak  zemine iki kat olarak uygulanır.Her kat arasında ortamın nemine göre kuruma süresine dikkat edilmeli ve ikinci kat öyle uygulanmalıdır.

İki kat izolasyon malzemesi uygulandıktan sonra su deposu dolumu yapılmadan önce mutlaka 1 hafta beklenmelidir.

Günümüzde bir çok üreticinin içme suyu depolarına  uygulanabilirlik belgesi bulunmaktadır.sonraki aşamada isteğe göre parlak yüzeyli seramik kaplanabilir ve derz oluşumu istenmiyorsa içme suyu depoları için özel üretilen epoksi kaplaması yapılabilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder