22 Şubat 2016 Pazartesi

EPOKSİ VE POLİÜRETAN KAPLAMALARDA ALT ZEMİN HAZIRLIĞI


Epoksi ve Poliüretan zemin kaplamalar uygulama açısından son derece dikkat edilmesi gereken zemin kaplama çeşitleridir. Her iki kaplama öncesinde zemin hazırlığının  yapılması mutlak surette gereklidir.

Kaplama öncesinde dikkat edilmesi gereken en önemli konu alt zemin içerisinde nem olmamasıdır. Beton nem Oranının %5 in altında olması kesinlikle gereklidir. Ortam bağıl nem oranı ise 25 C için %75'in altında olması gerekir.Epoksi uygulamaları yapılmadan önce ortam sıcaklığı mutlaka kontrol edilmeli, 10 C'nin altında uygulama yapılmamalıdır. Beton yüzey sıcaklığı ise 5 C olmalıdır. Uygulama yapılacak yüzey nem ölçme aletleri ile ölçülerek kontrol edilmeli ve gerekirse ortam sıcaklığı artırılmalıdır.

Nem ve sıcaklığın yanında, uygulama yapılacak betonun mukavemetinin yüksek olması gerekir. Beton mukavemetinin teknik olarak en az C25 olması gerekmektedir. Alt zemin mukavemetinin düşük olduğu durumlarda,zayıf zemine epoksi emdirilerek mevcut şap veya betonun  mukavemeti arttırılarak sonrasında uygulama yapılır. Zemin üzerinde çatlak ve kırık yerler epoksi harç ile doldurularak tamir edilmeli veya epoksi'ye uygun olması durumunda çimento esaslı tamir harcı ile onarılmalıdır.
Zemin yüzeyinin mutlaka temiz ve tozdan arındırılmış olması gerekmektedir. Aksi taktirde toza yapışmayan epoksi malzeme zaman içerisinde kabararak kalkacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder