8 Ocak 2017 Pazar

İNŞAAT AŞAMASINDA SU VE ISI YALITIM UYGULAMALARI



Yeni bina veya villa inşaatı yapacakların su yalıtımı konusunda temelden çatıya kadar nasıl bir yol izlemeleri gerektiğini detaylı bir şekilde paylaşacağım.Özellikle müstakil villa yaptıranların inşaat sonrasında büyük problemler ile karşılaştıklarını ve çözüm konusunda sıkıntılar yaşadıklarını bildiğim için bu makalemin inşaat sırasında yol gösterici olacağını düşünüyorum.


Temelden çatıya kadar su ve ısı yalıtımı uygulamaları için yapılması gerekenleri sırasıyla inceleyelim.

1- TEMEL SU VE ISI YALITIMI:

Hafriyat sonrasında temelde grobeton üzerine iki kat su yalıtımı yapılmalı ve betonarme perde yalıtımı ile sürekliliği sağlanmalıdır.Uygulamada kullanılacak malzemeler bitümlü membranlar veya çimento esaslı çift komponentli izolasyon malzemeleri olabilir.

Bitümlü membranlar özel katkılarla elastikiyeti artırılmış ve -20 C dereceye kadar dayanıklı olarak üretilmiş olmalıdır.
Çimento esaslı ürünlerde ise mutlaka süper elastik özelliklere sahip olanlar seçilmelidir. Elastik ürünlerin tercih edilme sebebi,binalarda zamanla oluşan oturmaları karşılayabilmeleri ve çatlamamalarıdır.

2-TOPRAK ALTINDA KALAN BETONARME PERDELERİN SU VE ISI YALITIMI

Temelden gelen yalıtımın kesintisiz olarak betonarme perdeye dönüşü sağlanmalı ve uygulama kolaylığı açısından sürme yalıtım malzemeleri tercih edilmelidir.Çimento esaslı çift komponentli, tam elastik ürünler ile film tabakası oluşturarak yalıtım yapılabilir veya kristalize özelliklere sahip çimento esaslı ürünler kullanılarak beton içerisinde geçirimsizlik sağlanabilir.Bunların dışında bitüm kauçuk esaslı malzemeler de yüzeye sürülerek kullanılabilir.
Hangi malzemeler kullanılırsa kullanılsın sürme yalıtım uygulamasına geçmeden, betonarme perde yüzeyinde bozuk kısımlar elyaf katkılı tamir harcı ile onarılmalı,konik delikler içerisindeki plastikler çıkartılarak içleri tamir harcı ile doldurulmalıdır.Betonarme perdenin temel ile birleşim kısımlarına tamir harcı ile pah yapılarak yuvarlatılmalıdır.Yüzeyde tamirat işlemi tamamlandıktan sonra yalıtım malzemesi 24 saat arayla 2 kat uygulanarak yapılmalıdır.

Su yalıtımı sonrasında betonarme yüzeye 4 veya 5 cm kalınlığında XPS ısı izolasyon malzemeleri yapıştırılarak ısı yalıtım sağlanmalı ve üzerine drenaj levhası kaplanarak dolguya geçilmelidir.Dolgu esnasında her 2 metre yükseklikte drenaj borusu döşenerek binaya gelen çevre suları uzaklaştırılmalıdır.Bu işlem yapılacak su yalıtımında daha önemlidir.Ana prensip suyun binadan uzaklaştırılması olduğundan, drenaj yapılırken tekniğine uygun olmasına dikkat edilmeli ve dolguda akışı sağlayacak mıcır kullanılmalıdır.

2-BALKON VE TERASLARIN SU VE ISI YALITIMI

Su yalıtımında ana prensip,yalıtım öncesinde yapılacak hazırlıkların doğru malzeme ve detay ile oluşturulmasıdır.Bu hazırlıkların düzgün yapılmaması sonrasında hangi malzemeyi kullanırsanız kullanın su kaçaklarını önleyemezsiniz.Yapılması gerekenleri kolaylık açısından madde madde sıralayacağım.

-Yalıtım öncesinde giderlere doğru eğim betonu yapılması.

-Eğim betonu sonrasında süzgeçlerin zemine sağlam bir şekilde sabitlenerek yapılacak yalıtım ile kitlenmesi.

-Tüm birleşim noktalarının elyaf katkılı tamir harcı kullanılarak yalıtım öncesinde yuvarlatılması ve mümkünse donatı filesi kullanılarak çatlamasının önlenmesi.

Yüzey hazırlıkları yapıldıktan sonra kullanılacak malzemeler,uygulanacak alanların büyüklüğüne göre seçilebilir.Kullanabileceğiniz ürünler ile ilgili kısa bilgiler paylaşmaya çalışacağım.

a- Bitümlü membranlar mutlaka sbs katkılı olmalı ve -20 C ye kadar dayanıklı olmalıdır.Uygulanacak bitümlü membran kalınlığı 3mm den az olmamalı ve 2 kat yapılmalıdır.

Soprema-Onduline-Ode- Yalteks kullanılabilecek markalar olarak size tavsiye edebilirim.

b-Bitüm ile modifiye edilmiş poliüretan malzemeler son derece iyi sonuçlar vermektedir ancak dikkat edilmesi gereken önemli nokta uygulama yapılacak zeminde nem olmamasıdır.

Henkel,Basf,Köster marka olarak seçilebilir.

c- Polyurea son yıllarda çok fazla tercih edilen bir ürün olmakla beraber  zeminin malzemeye uyumlu olması gerekmektedir.Alt zeminde kesinlikle nem olmaması ve en az c25 beton mukavemetinde olması gerekmektedir.

d-Tek ve çift komponentli poliüretan malzemeler ile nem olmayan ve kuvvetli zeminlerde uygulanarak iyi sonuçlar alınabilir.  

Daha fazla ürün önererek kafanızı fazla karıştırmak istemiyorum.Bu ürünlerden herhangi birini seçerek ve alt zemin hazırlığını iyi yaparak mükemmel neticeler alabilirsiniz.

Su yalıtımı sonrasında 5 cm XPS levhaları yalıtım üzerine uygulayarak ısı yalıtımını sağlayabilirsiniz.Isı yalıtım levhaları üzerine keçe sererek şap atabilir veya drenaj levhası üzerine mıcır serebilirsiniz.


ISLAK HACİM YALITIMLARI

Banyo ve Wc yalıtımlarını mutlaka betonarme döşeme üzerinde yapmalı ve çimento esaslı ürünler kullanmalısınız.Süzgeç montajının düzgün yapılması ve yalıtım ile kitlenerek bütünlük sağlanması gerekmektedir.Alt zemin hazırlığında köşelere pah yapılması ve pahların çatlamaması için elyaf takviyeli tamir harcı ve donatı filesi kullanılması faydalı olacaktır.Yalıtım  2 kat ve 24 saat arayla zemine uygulanmalıdır.

Yeni bina veya müstakil ev yapacaklara fazla teknik konulara girmeden su ve ısı yalıtımı ile ilgili bilgiler vermeye çalıştım,umarım faydalı olmuşumdur.

Kısaca özetlersem, su yalıtımı için alt zemin hazırlığı çok önemlidir.Yukarıda bahsettiğim hazırlıkları yapmadan uygulamaya geçerseniz kullanacağınız malzeme ne kadar kaliteli olursa olsun iyi netice vermeyecektir.  



















1 yorum:

  1. Bir yapının olmazsa olması ısı ve ses yalıtımıdır. İlk etapta maliyetli gibi gözüksede özellikle yalıtımlı prefabrik ev yaptırmak isteyenlerin önemsemesi gereken konular arasında yerini almaktadır.

    YanıtlaSil