15 Nisan 2016 Cuma

KENTSEL DÖNÜŞÜM UYGULAMALARI

KENTSEL DÖNÜŞÜM UYGULAMALARI


Bugünlerde İstanbul ve çevresinde çok konuşulan, hatta birçok ilçede uygulamaları son hızla devam eden kentsel dönüşüm ile ilgili faydalı bilgiler vermek istiyorum.

Nedir Kentsel Dönüşüm?Nasıl Uygulanır.?

Kentsel dönüşüm ile ilgili apartman sakinlerinin dikkat edeceği ilk konu imar durumu.Öncelikle imar durumu ne tür avantaj ve dezavantajlar sunuyor ona bakmak lazım.İmar durumu mevcut binanızdan daha fazla kat yüksekliğine müsaade ediyorsa, sizin için sorun yok demektir.Bu durumda müteahhitlerin size teklif edeceği en uygun şartlarda anlaşabilirsiniz.Kira ve taşınma masraflarınız müteahhit tarafından karşılanacağından siz dairenizin bitip size teslim edilmesini bekleyeceksiniz.Bu şekilde yapılan kentsel dönüşüm masrafsız ve size ek bir külfet getirmiyor.

Ama bir de bu işin kötü tarafı var.Eğer imar durumunuz mevcut duruma göre veriliyorsa işte o zaman yandınız.Bir de paranız yoksa bu işin altından nasıl kalkacaksınız kara kara düşünmeye başlarsınız.Tüm taşınma masrafları ve kira giderlerinin hepsini karşılamak zorundasınız.Apartmanda tüm malikler bunu karşılamak zorunda kalacaktır.

Kat maliklerinin binayı yaptırma durumunda nasıl finans sağlanır sizlere bu konuda bilgilendirme yapacağım.
Kentsel dönüşüm kredisi bir kaç banka tarafından ciddi çalışmalar yapılarak sağlanmakta.Bu konuda lider diyebileceğimiz banka Denizbank.
Öncelikle size devletin düşük faiz desteği ile sunduğu kredi olan 125.000 tl'yi kullandırıyor.10 yıl vadeli olarak kullanabileceğiniz bu kredi kentsel dönüşüm kredisi olarak sizlere veriliyor.Kredi onayından sonra bakanlık onayına sunulup daha sonra size istediğiniz vadede kullandırılıyor.125,000 TL'nin yetersiz geldiği inşaatlarda ilave olarak, faiz oranı biraz daha yüksek krediyi sizlere banka olarak kullandırıyorlar.Bu konuda sadece Denizbank'ın bir çalışması olduğunu biliyorum.

Kredi kullanımı yapıldıktan sonra anlaşacağınız müteahhit firma ile banka arasında mutabakat sağlanarak ödemeler hakediş usulu banka ekspertiz onayından sonra müteahhitte ödeniyor.

Bununla ilgili, sormak istediğiniz tüm konulara açıklık getirebilirim.Yazı içerisinde yorum kısımlarına yazacağınız soruları cevaplayabilirim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder